Charakterystyka szczotek do warzyw
Szczotki do warzyw to nowoczesne szczotki do czyszczenia warzyw, oferowane przez producentów szczotek przemysłowych. Stanowią element profesjonalnych czyszczarek (szczotkarek) i są rodzajem szczotek walcowych. Innym typem szczotek walcowych są szczotki walcowe do zamiatarek, używane przez firmy sprzątające i komunalne. Co charakteryzuje szczotki do warzyw i gdzie znajdują one zastosowanie?
Budowa szczotek do warzyw
Szczotki walcowe, a zatem również szczotki do warzyw składają się z cylindrycznego rdzenia z tworzywa sztucznego (korpusu) oraz z włosia z materiału naturalnego lub sztucznego. Korpus szczotki walcowej tworzy jedną całość lub jest zbudowany z połączonych ze sobą segmentów. Gęstość włosia szczotek walcowych różni się zależnie od przeznaczenia szczotki. Szczotki do warzyw mają zupełnie inne ułożenie włosia, aniżeli szczotki do zamiatania czy szczotki do odśnieżania.
Szczotki do warzyw są wykonane z najwyższej jakości materiałów, odpornych na wysoką temperaturę. Posiadają atesty uprawniające je do stosowania w przemyśle spożywczym. Szczotki mogą mieć różną długość korpusu, średnicę korpusu oraz długość włókna. Długość i rodzaj włókna jest zależny od tego, do jakich warzyw i owoców będziemy używać szczotki. Szczotka do truskawek wymaga innego włosia, aniżeli szczotka do marchwi czy ziemniaków – dodaje nasz rozmówca z firmy D.S. Sales, zajmującej się produkcją szczotek przemysłowych dla wielu branż.
Zastosowanie szczotek do warzyw
Szczotki do warzyw są stosowane w przetwórniach spożywczych. Takie przetwórnie zajmują się przetwarzaniem owoców i warzyw, i wytwarzaniem wysokiej jakości, naturalnych produktów spożywczych. Produkują m.in. soki, mrożonki, przeciery, dżemy czy powidła. Mycie i czyszczenie warzyw i owoców jest jednym z podstawowych etapów pracy takiej przetwórni. Ma na celu usunięcie zanieczyszczeń i drobnoustrojów, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu konsumentów.
Szczotkarki do warzyw czyszczą warzywa na sucho, ale nie tylko. Bardziej zaawansowane urządzenia współpracują razem z płuczką i pozwalają myć warzywa i owoce po wstępnym umyciu ich przez płuczkę. Możliwe również jest czyszczenie warzyw i owoców po mokrym rozładunku.
Zalety szczotek do warzyw
Szczotki do warzyw montowane w szczotkarkach pozwalają szybko i skutecznie oczyścić warzywa, zgodnie ze standardami narzuconymi przez instytucje kontrolujące oraz kontrahentów. Usprawniają niezbędne prace w przemyśle spożywczym, a przy tym są bardzo wytrzymałe. Dzięki wysokiej jakości tworzywom zapewniają długi czas użytkowania.
Szczotki do warzyw można też poddać regeneracji w celu ich ponownego wykorzystania i zmniejszenia kosztów eksploatacji szczotkarek. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą firmy D.S. Sales!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana