Funkcjonalne elementy wyposażenia kuchni
Niektórzy ludzie uwielbiają gotować, uczyć się i próbować nowych przepisów, traktują to jako przede wszystkim jako hobby. Dla innych jest to przykry obowiązek, który po prostu trzeba wypełnić w taki sposób, by nie poświęcać mu zbyt dużo czasu. Niezależnie od tego, do których grupy się zaliczamy, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć akcesoriów, które umożliwią nam sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. O czym koniecznie należy pamiętać?
Garnki i patelnie
To absolutna podstawa wyposażenia kuchni – właśnie w garnkach i patelniach przygotowujemy większość znanych w polskiej kuchni potraw. Paleta garnków i patelni w kuchni powinna być możliwie jak największa i obejmować naczynia różnych wielkości i kształtów. Zapewni nam to większą elastyczność i ułatwi wiele praca – zamiast codziennie spędzać czas na gotowaniu niewielkich porcji jedzenia w małym garnku, lepiej będzie wybrać duże naczynie, w którym przygotujemy obiad na kilka najbliższych dni dla całej rodziny.
Wybierając garnki powinniśmy zwrócić uwagę na to, z jakiego tworzywa są wykonanie i czy mogą być stosowane na posiadanej przez nas kuchence. nie wszystkie nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej – radzi przedstawiciel sklepu internetowego CTN24.pl.
Noże i inne sztućce
Podobnie jak i naczynia, również sztućce znajdują różne zastosowanie w naszej kuchni – dlatego powinniśmy zadbać o to, by wyposażyć się w jak najróżniejsze ich rodzaje. Dzięki temu unikniemy konieczności krojenia chleba ciężkim nożem do mięs i nie będziemy musieli męczyć się piłowaniem kości nożem do wędlin. Im bardziej zaawansowani jesteśmy w gotowaniu i im więcej czasu spędzamy w kuchni, tym większy powinien być nasz zasób sztućców. Przykładowo – jeśli często dodajemy do potraw świeżo krojone rośliny zielone, np. drobno siekaną natkę pietruszki, przyda nam się specjalny nóż kolebkowy, ułatwiający szybkie i bezpieczne posiekanie produktów na drobniutkie części.
Inne akcesoria
W kuchni znajdzie swoje miejsce dużo większa ilość akcesoriów, które może nie są niezbędne, jak garnki czy noże, wciąż jednak sbardzo użyteczne i trudno wyobrazić sobie pracę bez nich. Zaliczamy do nich między innymi:
- Tace do krojenia – pozwalają w czysty i bezpieczny dla blatu sposób kroić potrzebne składniki, a także bez problemu przenosić je do garnka czy na patelnie.
- Ostrzałki do noży – każdy, nawet najlepszy nóż z czasem się stępi, krojenie nim jest nie tylko niewygodne, ale również może być niebezpieczne. Dlatego warto go od czasu do naostrzyć.
- Pojemniki – wszelkiego rodzaju pudełka, słoiki, butelki są niezwykle przydatne do przechowywania składników kuchennych, pozwalają je porządkować i zabezpieczają przed szkodliwym wpływem otoczenia. W niektórych pojemnikach możemy podawać lub transportować jedzenia, np. do pracy.
- Urządzenia mechaniczne, elektryczne – takie jak młynki do kawy, maszynki do mielenia mięsa, opiekacze, wagi… Znacząco ułatwiają przygotowanie posiłków, są niezbędne w kuchni każdego, szczególnie doświadczonego kucharza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana