Kuchenny trójkąt roboczy. Co to takiego i jak właściwie go rozplanować?
Każda kuchnia wygląda inaczej. Co do tego nie powinno się mieć wątpliwości, jednak wszystkie projekty, które uwzględniają jej aranżację, powinny się trzymać pewnej złotej zasady. Nosi ona nazwę kuchennego trójkąta roboczego. Jego główną zaletą jest to, że wszystkie niezbędne sprzęty i narzędzia kuchenne usytuowane są niedaleko siebie, a to zaś poprawia komfort pracy. Na czym polega urządzanie kuchni w stylu trójkąta roboczego?
Czym jest trójkąt roboczy?
Trójkąt roboczy obrazuje ustawienie trzech głównych elementów w wyposażeniu kuchni, a mianowicie lodówki, zlewozmywaka, piekarnika/płyty kuchennej. Muszą one być oparte na wierzchołkach trójkąta. Odległości w tym przypadku powinny wynosić:
- między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
- między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (do 90 cm w małych pomieszczeniach),
- między lodówką a kuchenką: 120-270 cm.
Najważniejsze połączenia występują pomiędzy lodówką a zlewem, a także między zlewem a piekarnikiem/płytą kuchenną. To wszystko jest tak przemyślane, aby przemieszczaniu pi kuchni było wygodniejsze.
Jak rozplanować trójkąt roboczy w kuchni?
Rozwiązania dotyczące budowy kuchni obejmują różne kształty trójkątów. Bardzo popularna jest zabudowa organizowana w jednym ciągu (czyli w linii prostej). Taki pomysł często stosuje się w przypadku małych pomieszczeń lub aneksów kuchennych połączonych z salonami. Tutaj zasada trójkąta roboczego musi zostać nieco nagięta. – W małych kuchniach warto zagospodarować chociaż jedno miejsce stanowiące pewną przestrzeń roboczą, które znajdzie się w pobliżu lodówki lub szafek, gdzie przechowuje się żywność. W przypadku każdej kuchni najlepiej, aby w pobliżu kuchenki było przynajmniej 60 cm wolnej przestrzeni, bo to na niej można położyć gorące potrawy – tłumaczy przedstawiciel firmy Urb-Bud.
Jeżeli chodzi o dużą kuchnię, może zaistnieć pewien problem z odległościami, ponieważ mogą być one za duże. Warto wtedy zastanowić się nad wyspą. To właśnie na niej będzie można położyć zakupy czy przyrządzić obiad. Popularnym rozwiązaniem jest również montowanie na niej płyty grzewczej – właśnie w taki sposób można skrócić odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem. Urządzenia w kuchni nie powinny być rozmieszczone po kątach, tylko dopasowane względem siebie tak, aby droga była jak najłatwiejsza, a przygotowywanie posiłków przyjemne.
Czego należy się wystrzegać przy konstruowaniu trójkąta roboczego?
Do sytuacji, których należy się wystrzegać w przypadku kompleksowych usług remontowych, a szczególnie przy konstruowaniu trójkąta roboczego w kuchni, można zaliczyć:
- zbyt duże odległości między sprzętami,
- umieszczanie lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej tuż obok siebie,
- duże odległości pomiędzy zlewem a zmywarką,
- zbyt małą ilości miejsca między kuchenką a zlewem,
- braku blatu obok kuchenki,
- braku blatu w pobliżu lodówki,
- ustawianie lodówki obok piekarnika.
Aranżowanie nowej kuchni czy przeprowadzenie remontu to nie są łatwe sprawy, dlatego warto poprosić o pomoc specjalistów. Uwzględnią one indywidualne potrzeby klienta, aby stworzyć taką przestrzeń, jaka będzie dla niego najodpowiedniejsza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana